Kokkaffe


Vad är kokkaffe?

Kokkaffe är en metod för att tillaga kaffe där grovmalet kaffe och varmvatten blandas. Oftast i en kaffepanna men egentligen fungerar alla kärl. Kokkaffets smak kännetecknas av fyllighet och rundhet eftersom det inte filtreras, så alla oljor bibehålls. Det går inte heller att prata om kokkaffe utan att nämna gemenskapen kring en eld - själva sinnebilden för att umgås utomhus med vänner! 

Hur kokar man kokkaffe? Big Lake Coffees kokkaffe recept

- Grovmalet kaffe, ca 7g (1msk) / dl vatten

Börja med att mäta upp vattnet i en kaffepanna, ställ det på direkt värme och låt det koka upp. Lyft därefter åt sidan på indirekt värme, häll i grovmalet kaffe, låt stå ca 1 minut innan du rör ner kaffet i vattnet. Därefter låter du kaffet dra tills det klarnar (se till att vattnet inte kokar så att sumpen flyter upp igen) och häller sedan försiktigt kaffet i koppar så att så lite sump som möjligt följer med. 

Det finns massvis med olika tips och tricks för att minska sumpen i kaffet, allt från att stoppa granris i hällpipen till att lägga i fiskskinn i pannan. Och här säger vi att det bara är att prova, men samtidigt är en del av känslan med kokkaffet att få lite sump i koppen. Det viktigaste är att kaffet njuts av i goda vänners lag! 

Vill du smaka riktigt svenskt kokkaffe?
Prova vår mest populära blandning: Beställ Skogskaffe här »

Kokkaffe i naturen - kaffe för friluftsliv - friluftskaffe

Att koka kokkaffe över öppen eld är en gjuten del av den svenska friluftskulturen. Oftast en enkel kaffepanna och stormkök eller öppen eld som resulterar i en värmande och stärkande kopp kaffe efter en tur på fjället eller i skogen. Så på er nästa friluftstur rekommenderar vi att ni tar med er en kaffepanna, stormkök och grovmalet kaffe (fjällkaffe för fjällturen eller skogskaffe för skogsturen) och en emaljmugg / kåsa. 

Vad är det för skillnad mellan kokkaffe och bryggkaffe?

 Kokkaffe     Bryggkaffe

Lång kontakttid mellan vatten/kaffe 

Vatten rinner snabbt igenom kaffet

Ofiltrerat, alla smakämnen/oljor bevaras Kaffet filtreras
Fylligare smak och känsla Klarare, renare smak
Valfri Värmekälla    El krävs


Vilket kaffe ska man använda till kokkaffe?

För det bästa kokkaffet bör man använda grovmalet kaffe (kokmalet kaffe) kaffe, bryggkaffe kommer att ge ett beskt och otrevligt resultat. Vi rekommenderar givetvis att man använder specialkaffe rostat hos en småskalig rostare för både bästa smak och hållbarhet i alla led. Ur vårt sortiment rekommenderar vi allra helst Skogskaffe som är fylligt och chokladigt som perfekt kompletterar metodens fördelar. Men alla våra blandningar fungerar för kokkaffe och är man mer äventyrlig går det också att prova ursprungskaffe i kaffepannan. Se alltid till att be om att få det malet för kokkaffe så att ni får en perfekt kopp när ni väl samlats runt elden!

🔥 Redo att koka kaffe över öppen eld?
Välj rätt blandning för ditt äventyr – Se vårt kokkaffe-sortiment »

Kokkaffe och jägare - en ritual

Kokkaffe och jakt hör ihop som höstkyla och rykande andedräkt. För de flesta jaktlag är kokkaffet så mycket mer än en värmande dryck - det är en ritual. Dels är det en lugn stund vid elden, kanske den enda gången på dagen då kylan inte gör sig påmind. Men det är också en ritual som innebär att det ska kivas om vem som har bäst metod för att starta en eld och likaså koka kaffe. Även om vi har vårt recept för kaffe så är detta en diskussion vi inte lägger oss i! I många jaktlag är det över kaffet som umgänget sker och vare sig det blir något av jakten så är kaffestunden den som för alla samman. 

Kokkaffes historia - Den ursprungliga kaffemetoden

Kokkaffet är det sättet som kaffe tillagades på innan filter, espressomaskiner eller presskannor var påkomna. Kokkaffe är traditionellt kaffe - eller bara kaffe som det kallades - både i Norden och i världen. Utrustningsmässigt är det också det enklaste då endast grovmalet kaffe och varmt vatten måste blandas. Däremot är det en konst att få till den perfekta koppen, en kopp som nästan fått mytiska proportioner bland kokkaffeälskare. Lite längre ned på sidan kommer vi dela med oss av vårt recept och varför vi kokar kaffe på just detta sätt.

Även om kokkaffet var den vanligaste metoden över nästan hela världen historiskt sett så har den blivit väldigt synonymt med Sverige och då framför allt Norrland på senare tid. Framför allt bland fjällvandrare, jägare och de som befinner sig i skogen mycket är det fortfarande den dominerande metoden för att fylla på med värmande kaffe. 

De senaste åren har kokkaffe haft lite av en renässans och även om det fortfarande domineras av personer som befinner sig utomhus har kokkaffets status inneburit att fler också använder sig av denna klassiska metod hemma. Så kokkaffe är inte längre bara en gammeldags kaffebryggning utan en samtida metod för att få fram en specifik smak och ett sätt att umgås.

Bli expert på kokkaffe – och njut av smaken i naturen.
Gör din nästa kopp till en upplevelse – Köp kokkaffe nu »

Vanliga frågor om kokkaffe

Hur länge ska kokkaffe koka? 

  • Vi rekommenderar inte att kaffet ska koka alls. Koka upp vattnet innan, häll i kaffet och låt det sedan sjuda eller bara stå och dra utan mer värme alls. Annars blir kaffet beskt och otrevligt.

Kan man använda vanligt kaffe till kokkaffe?

  • I absolut nödfall går det att testa men försök då att skynda på processen och räkna med både mycket sump samt lite beskt kaffe.

Måste man ha en kaffepanna för kokkaffe?

  • Givetvis inte, men det underlättar med hällpipen. En kastrull går också bra och egentligen går det med lite justeringar att göra i vilket kärl som helst. 

Måste man ha en öppen eld för kokkaffe?

  • Inte alls, många kokar sitt kaffe på stormkök eller på spisen hemma. Men det går inte att förneka att vi är många som tycker att kokkaffe smakar som bäst när eldens rök svider lite lätt i ögonen.

Hur kokar man kaffe på spisen?

  • Egentligen gör det ingen skillnad var värmen kommer från, så se vårt recept på det bästa kokkaffet ovan. Man brukar säga att kokkaffe i kaffepanna blir bäst men har du ingen kaffepanna hemma? Kör i kastrull, det gör egentligen ingen skillnad.

Vad krävs för att få till kokkaffe?

  • Malet kaffe, och varmt vatten samt ett kärl att blanda dessa två i. Svårare än så är det inte. Där de flesta bryggmetoder kräver el är kokkaffe utan el inget bekymmer.

Vad är svenskt kokkaffe?

  • Som vi nämnde i historien om kokkaffe så var denna metod den dominerande globalt sett. Dock har kokkaffe fallit bort på andra ställen men har alltid överlevt i Sverige. Därför har begreppet svenskt kokkaffe blivit internationellt utbrett idag. 

Går det att använda specialkaffe till kokkaffe?

  • Det går alldeles utmärkt! Kokkaffe tenderar att bli fylligare så vi rekommenderar kanske inte de allra lättaste rostade kaffen till kokkaffe. 

Hur jobbar Big Lake Coffee med kokkaffe?

För oss är det viktigt att både värna om den traditionella kaffekulturen kring kokkaffe, samtidigt som vi ser till att kulturen är levande och med kvalité i fokus. Därför rostar vi småskaligt kokkaffe, på specialkaffebönor med naturen som ständig inspirationskälla. 

Kokkaffe i Norrland är en närmast helig tradition och med alla fjäll här i Jämtland jobbar vi dagligen med kokkaffe för toppturer, snögropar och jaktlaget. Därför är det viktigt för oss med kokkaffe från Jämtland, rostat hos oss i Östersund. 

Vill du prova ett riktigt kokkaffe?

Vi på Big Lake Coffee rostar kokkaffe i små batcher i Östersund – perfekt för dig som vill ha ett kaffe med karaktär, oavsett om du brygger det i köket eller ute i naturen.

👉 [Köp vårt kokkaffe online här]